Kultúrcsoportok

Nyárasdi Népdalkör

A nyárasdi éneklőcsoport 1988-ban alakult és a Csemadok égisze alatt működött sok szép sikerrel. Ezzel a csoporttal párhuzamosan 1998-ban megalakult a Nyugdíjas szervezet mellett működő éneklőcsoport is. A két éneklőcsoport egyesült, s így dolgozik már évek óta. Szeretik a szép magyar népdalokat. Emellett hazafias dalokat és templomi énekeket is énekelnek.

A csoport aktívan bekapcsolódik a községünk kulturális életébe, valamennyi rendezvény aktív résztvevői, mint pl. a koszorúzások, falunap, ünnepi rendezvények. Rendszeresen részt vesznek a járási nyugdíjas fesztiválon, Sopronban a nyugdíjasok nemzetközi találkozóján, népzenei fesztiválon úgy odahaza, mint a szomszédos településken. Több ízben voltak Nádszegen az idősek otthonában karácsonykor. Szép verses-énekes műsorral köszöntötték az
ott lakó idős embereket.

Azt vallják:

„Teljes lelki élet nincs zene nélkül,
Lelki szegénységben él, akinek nem öröm a dal.“
Kodály Zoltán szavai adnak erőt a sok szép énekléshez.

NOSZAMAMI tánccsoport

A nyárasdi nagymamákból álló csoport 2014 januárban alakult táncos kedvű önkéntesekből, akik időt, energiát és fáradtságot nem sajnálva lelkesen gyakorolnak hétről hétre. Az első, bemutatkozó fellépésükre Nyárasdon került
sor. Azóta már több alkalommal léptek fel községünkben, de meghívást kaptak a dunaszerdahelyi járás több településére is. A csoport koreográfusa Mgr. Hakszer Mária, a nyárasdi kultúrház vezetője, aki szükség esetén szívesen csatlakozik a csoporthoz 1-1 fellépés erejéig. Repertoárukban immár 10 tánc szerepel, de folyamatosan dolgoznak a további koreográfiák elsajátításán.

A tánccsoport tagjai: Baranyai Ilona, Csölle Katalin, Forró Aranka, Gráfel Lágya, Lőrincz Klára, Parčetich Julianna, Rajkovics Anna, Szinghoffer Márta.

Mottójuk:
„…nem az a fontos, hogy mennyi év van az életünkben, hanem mennyi élet van az éveinkben…”

 

SARLÓ 82 citerazenekar

A Sarló 82 citerazenakar tagjainak többségét még gyermekkorban megérintette a hangszer varázsa. Közös a múltjuk, ugyanis a Sarló citerazenekar oszlopos tagjai voltak éveken keresztül. A 82-es szám utalás a Sarló megalakulásának
évszámára. A csapat tagjai Beke Zoltán, Gaál István, Vangel Ignác, Csölle Csaba és Gödölle János. Előadások során megkísérlik visszavezetni a fiatal generációt a gyökerekhez,
azokhoz a dallamokhoz, ahhoz a népzenéhez, amely egykoron őseink muzsikája volt. Az ifjúsági csoport, az „ÚJ GENERÁCIÓ“ nevet viseli, melynek tagjai Válent Sándor Alex, Füri Adrián, Nagy Zsolt, Nagy Attila és Kovács Krisztián. Azt hiszem, nem árulok el titkot, ha elmondom, a népzene szeretetével sikerült „megfertőzni“ a legkisebbeket is, hiszen az helyi alapiskola alsó tagozatos tanulói is lelkesen citeráznak.

 

 

SARLÓ citerazenekar

A Sarlóciterazenekar már közel 45 éve működik megszakítás nélkül. A közel félévszázad alatt számos citerás kicserélődött a zenekarban. A zenekarrepertoárjában a népzene mellett komoly zenei művek is megtalálhatók nemhagyományos játéktechnikai megoldásokkal.

A zenekartagjai: Libárdi József, Tóth József, Végh Júlia, Balogh László András, Vígh Sándor, Tok Tünde, Balogh Renáta. A zenekarvezetője Balogh László.`


TeátRum felnőtt színjátszócsoport

A TeátRum nyárasdi felnőtt színjátszó csoport 2011. szeptember 30-án alakult meg 12 taggal. Olyan előadásokat szerettek volna színpadra állítani, amire szívesen jön be a közönség. Tapasztalataik szerint az emberek fáradtak, kimerültek – ha színházba mennek, nevetni szeretnének. Ezért kezdte a tevékenységét a csoport kabaréval.

2012. áprilisában Csinált színházat, avagy megmutatta (magát) a csapat. A következő évben Házassági furcsaságokon kacarásztak velük a nézők, majd belevágtak első nagy falatjukba, A kukás guru című bohózatba, amelybe szerencsére nem tört bele a foguk. 2015-ben kicsit Parasztkodtak,  2016-ban pedig S. Szabó István A keresztanya című vígjátékát állították színpadra.  A 2017-es évben messzire kalandoztak, egészen Franciaországig, hiszen Malőrök címmel két francia vígjátékot mutattak be. A csoport ebben az évadban 10 taggal működik, rendezőjük Papp Károly.

A közönséget idén is arra buzdítják: Szórakozzon a TeátRummal! (s utána majd igyon velük teát rummal!)

 

Moderntánccsoportok

Jelenleg 2 csoportbandolgoznak a gyerekek Mgr. Art. Házi Csilla vezetésével. A nagyobbak, az iskoláscsoport, a kicsicsoportot pedig óvodáskorú gyerekek alkotják.  Hétfő délutánonként rendszeresen gyakorolnak a helyi kultúrházban. A csoport aktívan bekapcsolódik a községünk kulturáli séletébe, sok rendezvény aktív résztvevői.

 

Zodpovedná osoba pri ochrane osobných údajov: Mgr. Krisztina Szevecsek (e-mail: zo.topolniky@gmail.com; tel.: +421 915 753 870)